Pandemilere Dirençli Çalışma Alanı: Ecotone

Yer: İstanbul, Türkiye
Mimar: Salon — Alper Derinboğaz
Alan: 1830 m²
Yıl: 2020

Salon Alper Derinboğaz’un Tasarladığı Ecotone İle İnovasyona Hazır Olun

“Ecotone” ismi, coğrafi açıdan iki biyolojik topluluk arasında bir geçiş bölgesi olan yapısından almıştır. Salon Alper Derinboğaz, İstanbul’daki Yıldız Teknopark kampüsüne tasarladığı Ecotone ile pandemi sonrası ofis kompleksi ihtiyacını karşılamayı hedefleyen bir çalışma alanı tasarladı. Bu ofis kompleksi, çalışanlar için hijyenik ve güvenli bir çalışma alanı sunarken, doğal havalandırma, bitkilendirme ve pasif jeotermal ısıtma/sogutma sayesinde doğa dostu bir tasarıma sahiptir.

İnşa edilmesi planlanan 1.830 metrekarelik ofis kompleksi, Yıldız Teknik Üniversitesi’nin inovasyon ve teknolojik gelişmeyi ateşlemeye adanmış bir kampüsü olan Yıldız Teknopark kampüsüne yapılacaktır. İki bina, tekstil akademisi ve bir öğretim bloğu arasında yer alan bu ofisler, eğitim, esnek ortak çalışma alanı ve toplantı alanlarını kapsayan bir program sunmaktadır.

Ecotone Çalışma Alanı – ©Salon Alper Derinboğaz

Konsept

Küresel koronavirüs salgını sırasında gelişen Ecotone, bireysel ve grup çalışması için hijyen ve güvenli alanlara öncelik veren daha iyi bir ofis ortamı geliştirmeyi hedefliyor.

Ecotone’un ana fikri, hijyenik bir çalışma ortamı oluştururken, iç mekanların doğal havalandırmasını sağlamaktır. Bu amaçla binanın açık hava parmakları, iç mekanlarını termal olarak rahat bir çalışma alanı haline getirirken, gayri resmi toplantı veya tartışma alanları olarak kullanılabilecek hava durumuna bağlı olarak açık havada çalışma imkanı sağlar.

Ecotone Çalışma Alanı – ©Salon Alper Derinboğaz

Binanın yeşillendirilmesi, doğal havalandırma stratejisine bağlı olarak, iç mekanlar boyunca temiz hava akışını sağlar. Ünitelerin “dış mekan odaları” olarak nitelendirilen ışıklık bahçeleri ile birbirine bağlanması ile doğa dostu bir tasarım sağlarken, pasif jeotermal ısıtma ve soğutma sistemleri kullanımı da doğayla uyumlu bir yapıya sahip olmasını sağlıyor.

Çatı ve döşeme, sade, hafif ve akıcı bir yapı sağladıkları tasarımın ana unsurlarıdır. Firma, “Şantiye temellere izin vermediğinden, yapı kendi kendini desteklemeli ayrıca bunu başarmak için hassas kolonlar, yan yükleri desteklemek için zemin ve çatı bağlantılarında genişler” diye ekliyor.

Ecotone Çalışma Alanı – ©Salon Alper Derinboğaz

Ofis kompleksi, çelik konektörlü lamine ahşapla kaplanmış çelik ana çerçeve ve ahşap alt çerçevelerle inşa edilecektir. Tasarımda akıcı görünen boru şeklindeki kolonlar, belki de mimaride ilk kez kullanılan benzin deposu tasarımında kullanılana benzer yenilikçi bir üretim teknolojisi kullanacak. Dikitleri veya sarkıtları anımsatan ince sütunlar, kampüs boyunca yüksekliği değişen ve gökyüzünden yere eriyor gibi görünen çatıya sızıyor.

Daha fazla içeriğe BURADAN ulaşabilirsiniz.

Leave a Reply