Yer: Roma, İtalya
Mimar: Zaha Hadid Architects
Alan: 27000 m²
Yıl: 2009
21. Yüzyıl Sanat Eserleri Müzesi olan MAXXI Müzesi, Zaha Hadid tarafından tasarlanmıştır. Roma’daki ilk ulusal modern sanatlar müzesinin yapımı 2009 yılında tamamlanmış, kültürel ve sanatsal zenginliği ile bilinen Roma’nın en önemli müzelerinden biri haline gelmiştir.
Gerçek bir çok disiplinli ve çok amaçlı sanat ve kültür kampüsü olarak tasarlanan MAXXI, şehir için herkesin keyif alabileceği bir şehir kompleksi oluşturur. 27000 metrekare alan üzerine inşa edilen bu müze, şehir için birçok fonksiyonu barındıran bir kompleks niteliğinde. MAXXI Müzesi, içinde bulundurduğu iki müze, oditoryum, kütüphane, medya kütüphanesi, kitapçı ve kafeterya, geçici sergi alanları, açık alanlar, canlı etkinlikler ve ticari faaliyetler, laboratuvarlar ve çalışma ve eğlence yerleriyle herkesin keyif alabileceği bir şehir kompleksi oluşturuyor.
Mimari Konsept
Mimari konseptiyle de dikkat çeken MAXXI Müzesi, bina müzesi konseptinin ötesine geçiyor. Hacimlerin karmaşıklığı, kıvrımlı duvarlar, katların varyasyonları ve kesişimleri, ziyaretçilerin her zamankinden farklı ve beklenmedik rotalardan geçebilecekleri çok zengin ve fonksiyonel mekanlar yaratır.
Sergi duvarları tarafından tanımlanan iç mekanlar, çatı kirişlerinin panjurlu hatlarıyla filtrelenen doğal ışıkla galerileri sular altında bırakan bir cam çatı ile örtülüyor. Bu kirişler, mekansal sistemin doğrusallığın altını çiziyor, galerilerin çeşitli yönelimlerini ifade etmeye yardımcı oluyor ve müze ve kampüste dolaşımı kolaylaştırıyor.
Akışkan, kıvrımlı şekiller, seviyelerin çeşitliliği ve iç içe geçmesi, oldukça karmaşık bir uzaysal modeli belirler. Böylece ziyaretçilere farklı ve beklenmedik rotalar sunar.
Zaha Hadid’in dediği gibi, “MAXXI, ‘nesne’ veya sabit varlık olarak müze kavramının yerini alır, bunun yerine ‘içinde’ olan ile ‘olmayan’ arasında kesin bir sınır olmaksızın herkes için erişilebilir ‘bir bina alanı’ sunar. Bu yeni gerçekliğin merkezinde iç ve dış mekanlar oluşturmak için sürekli olarak kesişen ve ayrılan duvarların birleşimidir”.
Daha fazla içeriğe BURADAN ulaşabilirsiniz.