Jewel Changi Havalimanı: Singapur’un Bahçedeki Şehri

Yer: Changi, Singapur
Mimar: Safdie Architects
Alan: 135700 m²
Yıl: 2019

Ezberleri bozan bir havalimanı hayal edin. Yolcularının havalimanında geçirdiği zamanı konforlu ve eğlenceli bir şekilde geçirmesini sağlayan, aynı zamanda Güneydoğu Asya’nın önde gelen aktarma noktalarından bir tanesi Changi Havalimanı hayallerin de ötesinde. Sürdürülebilirlik üzerine tasarlanmış olan peyzajı ile göz dolduruyor.

© Safdie Architects

Tasarımın Hikayesi

Singapur Changi Havalimanı’nın Jewel adlı mimari tasarımı, ödüllü mimar Moshe Safdie tarafından tasarlanmıştır. Jewel, havalimanı için canlandırıcı ve canlı bir şehir merkezi yaratma fikrini çarpıcı bir şekilde ortaya koymaktadır. Bu tasarım, gezginler, ziyaretçiler ve sakinler arasında ilgi uyandıran, Singapur’un “Bahçedeki Şehir” ününü yansıtan bir doğa ve pazar deneyimini bir araya getirmektedir.

Jewel, var olan terminaller arasında bulunan pazar yeri ve cennet bahçesini birleştiren bir köprü görevi üstlenmektedir. Bu yapının ayırt edici kubbe şeklindeki cam ve çelikten yapılmış cephesi, Changi Havalimanı’nın dünyanın önde gelen hava merkezlerinden biri olarak cazibesine katkıda bulunmaktadır.

Jewel’in tasarımı, birden çok bağlantı için programlanmış ve havaalanı ortamında ihtiyacı karşılayacak şekilde şekillendirilmiştir. Cam çatının merkezinde, ana çok katlı bir bahçe yer almaktadır. Zemin seviyesindeki orman-vadi bahçesi ile beş kat boyunca su sağlayan bir okülüs de bu bahçenin içinde bulunmaktadır. Kuzey, güney, doğu ve batı olmak üzere dört ana eksen, ziyaretçileri yönlendirmekte ve iç çevreye ve diğer havaalanı terminallerine görsel bağlantılar sunmaktadır. Ayrıca, Jewel’in cam çatısının tepesinde, binanın merkezine kadar su sağlayan bir göz küresi bulunmaktadır. Rain Vortex adı verilen bu göz küresi, dünyanın en yüksek kapalı şelalesidir ve akşamları hafif ve sesli bir gösteriye dönüşmektedir.

Jewel’in doğal alanları, kelebek ve orkide bahçesi, kaktüs bahçesi, japon balığı (koi) havuzu, çocuk oyun alanları, oyun konsolları gibi eğlence ortamlarıyla birlikte havalimanına dikkat çekici bir hizmet sunmaktadır. Bu özellikleriyle, Singapur Changi Havalimanı bile başlı başına gezilecek bir destinasyon olarak listeye alınmayı hak eden önemli bir turistik yer haline gelmiştir.

Jewel, aynı zamanda kara tarafı havaalanı operasyonları, kapalı bahçeler, eğlence mekanları ve otel için bir dizi tesis sunmaktadır. Binanın yapısı, peyzaj ortamında soğutma ve hava akışı sağlayacak şekilde tasarlanmıştır. Bölgenin sık ve güçlü fırtınaları sırasında, devridaim olan doğal yağmur suyu dakikada 10.000 galondan fazla akacak ve bu da peyzaj ortamında soğutma ve hava akışı sağlanmasına yardımcı olarak binada yeniden kullanılacak önemli miktarda yağmur suyu toplanacaktır.

© Changi Airport

Yenilikçi Havalimanı Modeli

Changi Havaalanı’nın yenilikçi tasarım modeli, yolcular ve yerel halk için geniş bir toplanma alanı olarak hizmet veren ve alışveriş, eğlence ve sosyal aktiviteler için ayrı varış noktaları sunan bir geçiş merkezi işlevi görmektedir. Bu amaçla, havaalanı mimarisi, 14.000 metrekarelik bir alanı kaplayan Canopy Park adlı cazibe merkezini içermektedir. Bu park, bahçe alanlarına uyumlu bir şekilde tasarlanmıştır ve ağaçların arasında asılı duran ağ yapıları, cam tabanlı köprü yürüyüşü, dikilmiş çit labirenti, aynalı labirent ve uluslararası üne sahip sanatçıların işbirliğiyle tasarlanmış enstalasyonlar gibi birçok ilginç özellik barındırmaktadır. Binanın verimli havalandırma sistemi, iç mekanlardaki bitkilerin sağlıklı bir şekilde büyümesine olanak tanırken aynı zamanda bina sakinlerine termal konfor sağlamaktadır.

Yapının Aldığı Ödüller

  • Building of the Year (Public), ArchDaily, 2020
  • Design Project of the Year, Tatler Design Awards, 2020
  • Green Mark GoldPlus Award, Building and Construction Authority (BCA), 2018
  • Universal Design Mark GoldPlus Award, Building and Construction Authority (BCA), 2018
  • International Architecture Award, Chicago Athenaeum and The European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies, 2016
  • Best Futura Project, MIPIM Asia, Silver Award, 2016
  • Best Futura Shopping Centre, 21st Century MAPIC Award, 2016

Daha fazla içeriğe BURADAN ulaşabilirsiniz.

Leave a Reply